KRS 0000095021 Numer konta 26 1240 5211 1111 0000 4920 6092

Get Adobe Flash player

Zadanie dofinansowane ze środków PFRON 2017

 

 

 

Stowarzyszenie od dnia 1 sierpnia 2017 realizuje zadanie współfinansowane ze środków PFRON pn.Warsztaty rozwijające kompetencje drogą do aktywizacji zawodowej i społecznej osób z zaburzeniami psychicznymi.

 

 

 

W ramach projektu około14 osób z zaburzeniami zdrowia psychicznego będzie miało możliwość skorzystania z:

1. Warsztatów prozawodowych rozwijających kompetencje związane z aktywizacją zawodową.

- symulacja pracy z podejmowaniem zadań, zakresem obowiązków, wyznaczonym dniem i godzinami aktywności zawodowej.

2. Treningu ekonomicznego rozwijającego kompetencje związane z codziennym funkcjonowaniem.

- wspólnie z trenerem aktywności sporządzanie planów własnego budżetu dotyczące, między innym, zakupu żywności, środków czystości, odzieży i innych podstawowych produktów niezbędnych w gospodarstwie domowym.

3. Treningu koncentracji i redukcji stresu - rozwijającego umiejętności radzenia sobie ze stresem, rozpoznawania i nazywania własnych uczuć.

4. Warsztaty kulinoterapii

- wspólne przygotowywanie prostych potraw, obsługę zmywarki, sprzętów AGD, estetycznego nakrywania do stołu, zasad podziału pracy i mini - wykłady o zdrowym odżywianiu.

5. Indywidualne zajęcia komputerowe - nauka obsługi komputera, wyszukiwania potrzebnych informacji w Internecie.

Kwota dotacji – 11.000 tys. - ROPS w imieniu Województwa PodlaskiegoZakończenie projektu 31.12.2017r.

 

W ramach projektu „Warsztaty rozwijające kompetencje drogą do aktywizacji zawodowej i społecznej osób z zaburzeniami psychicznymi” na warsztatach z kulinoterapii wspólnie przygotowujemy proste potrawy, odbywamy mini-wykłady o zdrowym odżywianiu, a także uczymy się poprawnej obsługi zmywarki i sprzętów ADG. Nie zapominamy również o zasadach podziału pracy i nauce estetycznego nakrywania do stołu.  Atmosfera jest zawsze bardzo przyjemna, a podczas gotowania dobrze się bawimy.

  

 

 

Dzielimy się też wspólnie  przepisami, a oto kilka z nich:

 

1) Kotlety kalafiorowo- brokułowe pomieszane z mięsem mielonym

Przepis Pani Izy:   

SKŁADNIKI:

- kalafior

- brokuł

- mięso mielone lub kasza gryczana

-bułka tarta

- 3 lub 4 jajka

- sól, pieprz

- olej

Kalafiora  i brokuła gotujemy i odcedzamy później widelcem bądź tłuczkiem do ziemniaków. Ugniatamy na masę, dodajemy mięso i jajka . Mieszamy wszystko razem i uzyskując konsystencję, jak na kotlety mielone, obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy aż do uzyskania rumianego koloru z obu stron.

2) Zupa krem z drobiu

Przepis Pani Celi:

Składniki:

- 1 kurczak

- 2 cebule, 1 marchew

- 100 g selera

- 2 łyżeczki bulionu z drobiu w proszku

- 1 liść laurowy

- 1 łyżeczka ziarnistego białego pieprzu i sól

- 2 kwaśne jabłka

3 łyżki masła

- 3 łyżki mąki

- 1 łyżka curry

- 1/4 śmietany

- 2 łyżki pokrojonego koperku

Kurczaki podzielić na porcje, opłukać i włożyć do wody. Dodac pokrojone w drobną kostkę cebulę, marchew i seler, bulion w proszku, przyprawy i sól. Gotować pod przykryciem i od czasu do czsu usuwac szumowinę. Obrane jabłka przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Roztopione masło wymieszać razem z mąką i curry i chwilę podgrzewać. Zupę przecedzić, a warzywa przetrzeć przez sitko i dalej gotować pod przykryciem, często mieszając. Mięso bez skóry i kości pokroić na małe kawałki i wraz ze śmietaną dodać do zupy. Bezpośrednio przed podaniem zupę podgrzać, doprawić do smaku i dodać do niej pokrojony koperek.

3) Bananowiec bez cukru

Przepis pani Iwony:

Składniki:

- 250 g mąki

- 4 jajka

- 3/4 szklanki oleju

- 1 łyżeczka cukru waniliowego

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 3 banany

Żółtka zetrzeć z cukrem, dodać pokrojone w plasterki banany i wymieszać. Z tak utworzona masą zmiksować pozostałe składniki, następnie wymieszać z ubitymi białkami i piec 45 minut w 180 stopniach C.

4) Sałatka z cytrusami i serem feta

Poleca Pani Ela z "Kuchni Polskiej"

Składniki:

- 1 opakowanie sera feta (15 dag)

- 1 biała cebulka

- 1 czerwona cebulka

- mix dowolnych sałat

- 4 rzodkiewki

- 1 dojrzała, słodka pomarańcza

- kilka listków świeżej bazylii

- 3 łyżki oliwy

- 1 łyżka octu balsamicznego

       
   
 


2)  Zupa-krem z drobiu

 

Przepis p.Celi: 

Sklep

Sklep jest czynny:


pn.- pt. 11:00-17:00

RABATOWA ŚRODA 06.12. 

-50%-50% OBUWIE  SPRZĘT SPORTOWY (m.in narty, łyżwy)-50%-50%

W DNIACH 7-9.12,  23.12,  30.12 sklep będzie nieczynny