KRS 0000095021 Numer konta 26 1240 5211 1111 0000 4920 6092

Get Adobe Flash player

Program PO PŻ 2014-2020

 Jest to program realizowany przez Stowarzyszenie przy współpracy ze Stowarzyszeniem Bank Żywności Białystok – Suwałki z Suwałk.

Program polega na dystrybucji artykułów żywnościowych przekazywanych przez Bank Żywności (OPR) osobom i rodzinom skierowanym przez Ośrodki Pomocy Społecznej.

Stowarzyszenie współpracuje z Bankiem Żywności od 2003 r. W ubiegłym roku w programie PO PŻ 2014-2020 Podprogram 2015 przekazaliśmy ponad 12 ton żywności dla ponad 200 osób.

Od IX.2016 r pomocą żywnościową obejmujemy 130 osób.

Artykuły żywnościowe w postaci paczek przekazujemy raz w miesiącu w godz. 10.00-15.00 w siedzibie Stowarzyszenia przy ul. Boruty 19.

Więcej informacji o Programie na stronie

http://www.mpips.gov.pl/pomoc-spoleczna/programy/programu-operacyjnego-europejskiego-funduszu-najbardziej-potrzebujacym-2014-2020/podprogram-2016 

 

Podprogram 2017

 

logo na stron internetow

PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020

JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z

EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM

PODPROGRAM 2017

Podprogram 2017 został zakończony. 

Efekty Podprogramu 2017

  1. Stowarzyszenie Białystok – Eindhoven z terenu województwa podlaskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Suwałkach realizowało Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2017 współfinansowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.

  2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);

  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),

  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),

  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),

  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),

  • tłuszcze (olej rzepakowy),

  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).

2. Pomoc żywnościowa trafiła do 219 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa Podlaskiego (gm. Białystok, Choroszcz, Wasilków, Czarna Białostocka, Supraśl)

3. Wydaliśmy osobom potrzebującym:

o 9,64 ton żywności;

o 2459 paczek żywnościowych;

4. W ramach Podprogramu 2017 dla 24 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 3 warsztaty edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

Żywieniowe – 1 spotkanie dla 8 uczestników

Kulinarne - 1 spotkanie dla 7 uczestników

Niemarnowanie żywności – 1 spotkanie dla 9 uczestników

CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018, a jej celami szczegółowymi są:

    1. organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,

    2. racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,

    3. przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,

    4. prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziej potrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.

     

    OKRES REALIZACJI PODPROGRAMU: 23.03.2017- 15.07.2018.

    OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: sierpień 2017 – czerwiec 2018 

     

    Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Banki Żywność w Suwałkach [OPR] do Organizacji Partnerskich Lokalnych [OPL] na terenie województwa podlaskiego która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.


     

    Informujemy, iż na podstawie Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679
    z dnia 27 kwietnia 2016 w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych i uchylenia dyrektywy 95/46/WE.
    W związku z powyższym
    Organizacje Partnerskie:

    • Federacja Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie przy Alejach Jerozolimskich 30

    • Stowarzyszenie Bank Żywności Suwałki - Białystok z siedzibą w Suwałkach przy ul. Kowieńskiej 3/18

    • Stowarzyszenie Kontakt Miast Białystok - Eindhoven przy ul. Boruty 19 

    realizujące Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowany
    z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebujących
    przetwarzają dane osobowe osób korzystających z pomocy żywnościowej obejmujące:

    1. imię i nazwisko, liczbę osób wchodzących w skład gospodarstwa domowego, w tym
      w podziale na: płeć, przynależność do grupy docelowej Programu Operacyjnego, tj. osoby bezdomne, osoby niepełnosprawne, migranci i osoby obcego pochodzenia, pozostałe osoby;

    2. dochód osoby i rodziny;

    3. powody udzielenia pomocy na podstawie art. 7 Ustawy o pomocy społecznej.

     

    Ww informacja jest wiążąca od 25 maja 2018 r.

     

    Czytaj więcej: Podprogram 2017

    Podprogram 2016

    Podprogram 2016 PO PŻ 2014-2020 dystrybucji artykułów spożywczych został zakończony. Wydaliśmy 1149 paczek z  8 tonami 750 kg żywności dla 163 osób w terminie od 08.2016 do 06. 2017 r.    

    Czytaj więcej: Podprogram 2016

    Podprogram 2015

    arrbank zywnosci

     W  ramach PO PŻ 2014-2020 Podprogram 2015 wydaliśmy 2070 paczek osobom najbardziej potrzebującym. Łączna ilość rozdysponowanej pomocy żywnościowej to 12.763,36 kg. 


    Kolejna edycja warszatatów kulinarnych odbyła się 25.11. 2015 w godz. 16.30-19.30. Na stole królowała dynia i kasza. Uczestnicy warsztatów przygotowali kilka propozycji potraw na śniadanie, obiad i kolacje. 

    Warsztaty dietetyczne zorganizowane w dn. 27 lipca. miały miejsce w siedzibie Stowarzyszenia Białystok – Eindhoven ul. Boruty 19 w sali konferencyjnej. Wykład na temat wartości składników odżywczych prowadziła pani Emilia Borzym.

     Warsztat kulinarny z uczestnikami odbył się  27 sierpnia w godz. 8.30- 11.30 (I grupa) 17.30-20.30 (II grupa). Każda z grup przygotowała kilka dań wegetariańskich z sezonowych warzyw z dodatkiem kaszy jaglanej, jęczmiennej, kus kus. Owsianka sernikowa na ciepło, paprykarz warzywny, szakszuka z bakłażanem, calzone  z warzywami to tylko niektóre z przygotowanych potraw.  Nasze gotowanie było bardzo twórcze, zabawne i ...pyszne. 

    Zajęcia realizowane są w ramach działań towarzyszących Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020 Podprogram 2015.

     

    Czytaj więcej: Podprogram 2015

    PEAD 2013

    Program prowadzony jest od 2004r. we współpracy z Stowarzyszeniem Bank Żywności w Suwałkach.

     

    W ramach programu wydawana jest żywność (m. in. mąka, makaron, kasza, mleko) dla podopiecznych z rodzin ubogich. Żywność wydawana jest raz w miesiącu.

     

     

    Sklep

    Sklep jest czynny:

    PON-PT.11:00-17:00 SOB. 10-15.00 

    Informacje  dotyczące sklepu dostępne w zakładce Ogłoszenia